Facebook profilom

Facebook profilom
Kövess be!

2024. június 30., vasárnap

2024.06.30.

 


Az utolsó nap

Emlékszem, mennyire vártuk ezt a napot. Nagyon sokszor beszélgettünk róla a párommal, mennyire mennénk már, de mivel nem volt vevőnk a házra, annyira távolinak tűnt… Aztán hirtelen valósággá vált.

A vevő gyorsan kifizette a házat, így rohamtempóban kellett intéznünk mindent. Napközben nem sok időm maradt az idegeskedésre, de éjszakánként hullámokban tört rám az izgatottság és a bizonytalanság. Féltem és még most is félek, vajon milyen lesz, szeretni fogom-e, mennyire lesz honvágyam, és legfőképp, mennyire fog hiányozni a családom és a fiam, merthogy ő nem jön velünk.

És igen, ez a legnagyobb szívfájdalmam, de megértem. Huszonhárom éves, Pesten lakik, élvezi az önállóságot. Még jól érzi magát így, viszont bízok abban, hogy ha nekünk jó lesz ott, akkor előbb-utóbb ő is jönni akar. Látogatóba úgyis jön.

Ez a része lelkileg tényleg megvisel. Ahogy a családom (anyukám, nővérem, öcsém, unokahúgom) hiányát is érezni fogom. Szerintem, aki távol él a szeretteitől, az mindenki tudja, milyen érzés. Úgyhogy ez az egy árnyékolja be a várakozással teli izgatottságomat.

Mindenképpen szeretnék néhány szót írni a sok-sok ügyintézésről, amin végig kellett mennünk.

Először is útlevél csináltatás, majd a jogosítvány hosszabbítása, hogy mindkettőnknek friss legyen. Közben intéztük a bankügyeket is, ami nem kis fejtörést okozott, mivel az ottani bankok nincsenek a GIRO rendszerben, ezért nem lehet utalni, és a kártyáinkat sem használhatjuk mindenhol. Ráadásul ott kétféle valuta is van, a bolivares valamint a dollár, de egyesek eurót is elfogadnak. Éppen emiatt óriási a zűrzavar, ha fizetni akarsz, de ezt majd elmesélem, ha élesben megtapasztaljuk. Lényeg, hogy köztes számlákat kellett nyitnunk, mint pl. a wise és a revolut, hogy majd utalni tudjunk. És persze ott is kell nyitnunk számlát, az itthonit pedig megszüntetni. De megszüntetni csak személyesen lehet… Úgyhogy volt fejvakargatás :)

A másik pedig, amit szintén ki kellett küszöbölni, hogy sehonnan se kapjunk sms-es értesítést, mivel ha van rooming szolgáltatás, akkor piszok drágán fogjuk megkapni. Ezt még nem sikerült teljesen megoldani.

Aztán jött még a háziorvos, pár gyógyszert kiíratni, onnan is kijelentkezni, elkérni a kartonunkat. Oltásokat nem vettünk fel, mert elvileg magára a szigetre nem kell, a dzsungelbe pedig nem szándékozunk menni, de akár ott is beoltathatjuk magunkat, ha úgy gondoljuk. A repülőjegy foglalások (hármat is kellett): Bp-Madrid, Madrid-Caracas, Caracas-Porlamar. A szállás foglalások: Vecsés (mivel hajnal 5-kor indul a gépünk, így muszáj ott aludnunk), Carasas (mert későn érkezünk, és már nem lesz járat a szigetre), és persze a szigeten is, de azt egy ismerősünk intézte.

Ott volt még a kocsi kérdés, mert a sajátot el kellett adnunk, úgyhogy ezt bérléssel oldottuk meg. Holnap visszavisszük, a tulaj pedig kidob minket az állomáson, és felvonatozunk Pestre.

Mindeközben szó szerint minden holminktól meg kellett szabadulni, hiszen oda gyakorlatilag semmit sem vihetünk. Ez sem volt egyszerű, mert az ember sok emléket összegyűjt, és ezektől meg kellett válni. Nagy részét a családban osztottam szét, és nagyon furcsa volt az üres szekrényekre nézni… A ruhákon kívül csak egy adag fotót és a két nyomtatott könyvem viszem magammal. Nem szeretek arra gondolni, hogy ennyi maradt az életemből, mert tulajdonképpen azok csak tárgyak voltak, amiket soha nem is használtam, csak ragaszkodtam hozzájuk. Mert az ember ilyen.

Tehát a házeladás óta ilyen dolgokkal teltek a napjaim, amellett, hogy még írtam a Neon Ballt is, és elvégeztem egy rövid szerkesztői kurzust is. Aggódtam, hogy kész leszek-e vele, de végül minden meglett. Mára csak annyi dolgunk maradt, hogy a holnapi kulcsátadásra szépen kitakarítsuk a házat, eltüntessük a maradék apróságokat, aztán a két kis bőröndünkön kívül tényleg semmink sem marad.

Ezek az úgynevezett „utoljára pillanatok”: még utoljára lenyírtam a füvet, még utoljára meglocsoltam a virágokat, tettünk egy utolsó sétát a tó körül és egyebek. Különös érzés, ugyanakkor most már tényleg izgatottan várom, milyen lesz ott nekünk. Csak ezen az irtó hosszú úton legyünk túl :)

 Előző bejegyzés

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése